SEMCO STYLE TALKS – DE PODCAST
In de podcast ‘Semco Style Talks’ gaan we op zoek naar de organisatie van morgen. Axel Mpeti en Luuk Willems verkennen samen met pioniers, leiders en ondernemers het werkend bestaan in de toekomst. Hoe mensgericht is deze toekomst? Wat wordt de rol van leiderschap? Zo doe je inspiratie op voor het future-proof maken van je organisatie in het hier en nu.
Om de week een nieuwe aflevering!
DE AFLEVERINGEN
Seizoen 1
#1 Betrokkenheid en bevlogenheid in de autobranche
Joël van den Doel | Vibber
In deze podcast gaat Joël van den Doel in gesprek over het belang van betrokkenheid bij personeel, werkgeluk en de noodzaak van de werkgever om aantrekkelijk te blijven voor een nieuwe generatie. Het onderzoek wat hij als creatief directeur bij consultancy Vibber uitvoerde in de autobrache staat centraal.
#2 Narcistische en hebzuchtige CEO’s
Tine buyl | Tilburg University
Een hebzuchtige of narcistische CEO aan het hoofd van de organisatie voorspelt niet veel goeds. Dat is de kern van de onderzoeken van Tilburg University Associate Professor Tine Buyl. Beluister in deze aflevering welke kwaliteiten toekomstige CEOs wél moeten bezitten om een gezonde bedrijfsvoering te realiseren.
#3 Aanwakkeren van aangeboren nieuwsgierigheid onder leiders
Haico van Velzen | AmstelWijs
Marie-Julie Alberda | NEMO science Museum
De samenleving van nu vraagt om een nieuwsgierige houding. Zeker bij leiders en de collectieven om hen heen. Maar wat is nieuwsgierigheid en waarom is het belangrijk in deze snel veranderende wereld? Het onderwijs en musea, plaatsen waar je op jonge leeftijd nieuwsgierigheid stimuleert, bieden de kans om het lerend vermogen van de mens effectiever in te richten. In deze aflevering gaan Haico van Velzen, bestuurder van stichting AmstelWijs, en Marie-Julie Alberda, manager bij het NEMO Science musuem, in op hoe je mensen, van kind tot volwassenen, bewust maakt van deze nieuwsgierige mindset.
#4 Eigenaarschap als kern in zelforganisatie
Rik Nijkamp | Amplooi
Jolanda van Berlo | mkbasics.nl
Rondom zelforganisatie bestaan nog veel vraagtekens. Wat is zelforganisatie en wanneer is het succesvol? Wat is ervoor nodig binnen organisaties en teams en hoe kun je hier individueel aan bijdragen om zo als organisatie in het geheel sterker te worden? In deze aflevering duiken we met Rik Nijkamp, directeur bij Amplooi, en zijn oud mkbasics.nl collega Jolanda van Berlo in hun ervaringen omtrent het zelforganiserend maken van organisaties.
#5 Het creëren van werkgeluk, geen schijngeluk
Veronique Killian | K-T Dynamics
In deze podcast gaat Veronique Kilian, teamcoach, spreker en auteur, in gesprek over de benodigde leiderschapskwaliteiten voor een gezonde organisatie. Een waarin leiderschap en werkgeluk heerst, en waar ambities door ieder wordt uitgesproken en waargemaakt.
#6 Wat is authentiek leiderschap?
Djurre Holtrop | Tilburg University
Jolijn van Diesen | Tilburg University
Wat houdt authentiek leiderschap in en hoe belangrijk is het voor een succesvolle organisatie? In deze podcast aflevering gaan assistent professor Djurre Holtrop aan Tilburg University en zijn collega Jolijn van Diesen in op hun onderzoek naar authentiek leiderschap.
#7 Succesvol rekruteren anno 2022
Edwin de Jonge | Timetohire
Een groeiende organisatie met een toestroom van veelal een jonge generatie, het lijkt anno 2022 bijna onmogelijk. Bij outsourcing recruitment bureau Timetohire is het de realiteit. Gevoed door drie centrale principes: vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid, verandert de organisatie de manier waarop organisaties talent aantrekken. In deze aflevering deelt oprichter Edwin de Jonge het verhaal achter deze successen.
#8 Hoe bepaal je je eigen salaris?
Erik de Jong | Ivy Global
Ronald Borgts | Eprom
Een van de meest opzienbarende praktijken uit de school van zelfsturing is medewerkers zelf het salaris laten bepalen. Er is veel geschreven en gediscusieerd over waarom het wel of niet zou werken. Ervaringen zijn er nog weinig. In deze aflevering gaan we in gesprek met Erik de Jong en Ronald Borgts. Zij zijn bij het technisch outsourcingsbureau Ivy Global aan de slag gegaan met het beruchte fenomeen omtrent salarisbepaling.
#9 Meer ondernemerschap in elke organisatie
Arko van Brakel | Medeoprichter SSI
Een ondernemer pur sang, veelgevraagd adviseur, spreker, trainer en coach: Arko van Brakel draagt vele petten. In deze podcast gaat hij in gesprek over hoe je ondernemerschap in elke organisatie kan stimuleren om zo toekomstbestendig te worden.
#10 Terug naar de jonge speelse ondernemer
Allard Droste | Groeien door te delen | Ayuna
Spreker, auteur en vooral een ondernemende dromer. Allard Droste heeft een rijk verleden in verschillende vakgebieden. In deze podcast deelt hij zijn ondernemende aard en wens om een bredere kijk op groei te realiseren. In elke organisatie.
#11 De evolutie van leiderschap
Max Wildschut | Plato
Wat kunnen we leren van verschillende vormen van leiderschap gedurende de geschiedenis van de mens? In deze aflevering ontleden we met Max Wildschut de vraag hoe traditioneel leiderschap invloed heeft op de hedendaagse manier van werken, gekenmerkt door het managen van elkaar.
#12 Lessen uit het leven van een commando
Richard Bergmans | Threefront| Auteur ‘Green on’
Joris Janssen | Luscii | Auteur ‘Green On’
Impact maken door elkaar blind en bewust te vertrouwen. Bij de commando’s weet je niet beter. Maar hoe creër je vertrouwen in organisaties als het niet om leven en dood gaat? In deze aflevering geven Richard Bergmans, oud commando sergeant, en Joris Janssen, ondernemer en tevens coauteur van het boek ‘Green on’, antwoord op deze vraag.
#13 Je intuïtie zegt: jezelf op één
Fares Boustanji | Rebird Leadership
Leiden zonder oordeel en sturen door te voelen. Voor de mens is het een heuse opgave. Roofvogels gaat dit een stuk makkelijker af.
Wat kunnen we hierdoor van roofvogels leren als het gaat om leiderschap? In deze aflevering duiken we samen met Fares Boustanji in de wijze leiderschapslessen van vogels die volledig vertrouwen op hun intuïtie.
#14 De toekomst van de corporate cultuur
Wendy Groot | PwC
Hoe ziet de corporate van de toekomst eruit? In een tijd waarin er meer aandacht komt voor de menselijke maat, bewegen corporates, als leiders van ondernemende wereld, steeds meer mee. Wendy Groot beschrijft in deze aflevering hoe vanuit de accountancy wereld, corporates aan de slag gaan met vraagstukken als duurzaamheid en diversiteit.
#15 De impact van een bevlogen werknemer
Willem van Rhenen | Arbo Unie
In deze podcast gaan we in gesprek met Willem van Rhenen, hoogleraar aan Nyenrode Business University en tevens Chief Health Officer bij Arbo Unie. We gaan in op hetgeen bevlogenheid betekent in een organisatiecontext, hoe je een organisatie bevlogen kunt maken en wat hiervan de voordelen zijn voor mens en organisatie.
Wrap up
In deze speciale podcastaflevering blikken we terug op de 15 afleveringen die we tot nu toe hebben opgenomen, en blikken vooruit op wat er komen gaat. Benieuwd met welke onderwerpen we aan de slag gaan in het nieuwe seizoen?
Seizoen 2
#16 De functie en valkuilen van macht
Peter van Lonkhuyzen | Freelance journalist
Wat is de functie van macht en hoe ontstaat het tijdens groepsvorming? Belangrijker nog, wat is de valkuil van macht wanneer het wordt ingezet? In deze aflevering gaan we in gesprek over de taboes rond macht met Peter van Lonkhuyzen. Hierover schreef hij recent verschillende boeken.
#17 De organisatie van de toekomst is eerlijk
Gonnie Been | World Benchmark Alliance
In de grootste organisaties ter wereld betekent transparant zijn ook een bepaalde mate van rechtvaardigheid en eerlijkheid ten opzichte van hun omgeving. Welke trends zien we nu als het gaat over transparantie en eerlijkheid bij de 2.000 invloedrijkste ondernemingen ter wereld? In deze aflevering zoeken we met Gonnie Been naar manieren hoe eerlijkheid in organisaties gestimuleerd kan worden.
#18 Beter leren leren als mens en organisatie
Harold Bekkering | Radbouw universiteit
Wat is er voor nodig om te leren? In de ban van rigide systemen zijn organisaties uit het oog verloren wat een prioriteit hoort te zijn: de mens. Hoe stel je mensen in staat optimaal te leren in een vertrouwde, veilige omgeving? Deze vraag ontleden we samen met professor en socio-neurowetenschapper Harold Bekkering.
#19 Ga je voor ziel of zakelijkheid?
Lenette Schuijt | Crystal River Consultancy
Handelen bedrijven immoreel wanneer zij geen standpunt innemen over moraliteit? In gesprek met Lenette Schuijt ontleden we het belang van de balans tussen ziel en zakelijkheid in organisaties. De kern van haar visie is het vertalen van waarden van de organisatie naar de praktijk van de teams, zodat zij weten hoe zij omtrent grote vraagstukken mogen en kunnen handelen.
#20 Wat komt er eerder: bedrijfscultuur of groei?
Johan Bel & Bram ten Klei | Ingenieursgroep Nederland
Is groei van organisatie-omvang altijd goed? De glorie van groei ligt als gewild start-up altijd op de loer, waar het ook voor minder aandacht voor de huidige organisatie en haar mensen kan zorgen. In gesprek met Johan Bel en Bram ten Klei belichten we manieren waarop je kunt groeien als organisatie zonder je mensen voorbij te lopen of je eigenheid te verliezen.
#21 Destructieve gedragspatronen zijn alledaags, ook voor jou
Hans van Dijk | Tilburg University
Het werken in een team of organisatie – iedereen heeft er mee te maken. De dynamieken die hierbinnen ontstaan zijn een optelsom van, veelal, goed intenties. Het resultaat is vaak minder rooskleurig. Hoe komt dit? Zijn er gedragingen en patronen waar we vanaf moeten? En komen we er ooit vanaf? In deze aflevering ontleden we deze vraagstukken met Associate professor Hans van Dijk
#22 Het beste autobedrijf van Nederland word je niet zomaar
Ruben Elshof | Dorpsgarage Elshof
Gekarakteriseerd door mannelijkheid, kent de automotive een harde cultuur. Het resultaat is dat werken in de automotive ook zo wordt gekarakteriseerd: een hard en zwaar bestaan. Brengt dit imago je als autobedrijf anno 2023 verder? Hoe ziet het alternatief eruit? In deze aflevering gaan we in gesprek met Ruben Elshof, oprichter van Dorpsgarage Elshof; autobedrijf van het jaar 2022.
#23 Iedereen aandeelhouder, iedereen de baas
Lisa Dimitrowa | Sharesquare
Is het fair dat winst en bedrijfswaarde toebehoort aan oprichters en investeerders, of moeten we streven naar ‘aandeelhouderschap voor iedereen’ en ‘iedereen de baas’? En Over deze en andere vragen gaan we in gesprek met we Lisa Dimitrowa, medeoprichter van Sharesquare.
#24 Een leider laat status varen
Mark Vletter | Voys
Als leider wil je in controle zijn van je organisatie, maar niet controlerend overkomen. Heb je een leidinggevende positie, blijft het lastig om hier een balans in te vinden. Dien je op de voorgrond te treden, of juist tussen je mensen te staan? We verkennen deze worsteling met ondernemer Mark Vletter.
Seizoen 3
#25 De eigenaar in loondienst
Mark Langedijk | Langedijk & Partners
Een organisatie waar je je mag bekommeren over werkelijk alles: de hoeveelheid aandelen in het bedrijf, locatie van het pand, salaris en strategie. Bij Langedijk & Partners zijn al deze praktijken de revue gepasseerd. Het komt echter niet vanzelf. Mensen betrekken en gedragen besluiten nemen vergt dagelijks de aandacht. Het resultaat is echter een onderneming die werkelijk waar van iedereen is.
#26 Moed: een roadtrip voor je ego
Gian Kerstges | BMC
Een organisatie waarin moed een duidelijk streven is. Niet altijd voorspelbaar en voorzichting zijn. Hoe ziet zo’n organisatie eruit. En, belangrijker nog wat is het resultaat van moed tonen als leider of teamlid? Stimuleert het het ego of juist het geheel?
#27 Deep democracy helpt jezelf en de organisatie verder
Mireille Ollivieira | Homecomingcoach
Hoe vermijd je loneliness at the top en jezelf verliezen in een rol? Hoe kunnen de principes en praktijkvoorbeelden van ‘deep democracy je helpen? In deze aflevering gaan we erover in gesprek met Mireille Ollivieira.
Semco Style Shares
Voor meer inspiratie!
Semco Style Talks
Deze interviewreeks belicht zowel de gezichten achter Semco Style als diegenen die het elke dag opnieuw in de praktijk brengen. Benieuwd naar de ambities van onze partners en de ervaringen van zij die het Semco Style fundament hebben gelegd? Medeoprichter Farouk el Kodady en zijn gasten nemen je mee in de wereld van het Semco Stijl gedachtegoed en diens visie op de toekomst, heerlijk relaxt vanuit thuisstudio.
Semco Style Stories
Reis mee de wereld rond en dompel je onder in de verhalen van pioniers van over de hele wereld! Medeoprichter Luuk Willems verzamelt bijzondere verhalen van verhalen van Semco Style geïnspireerde organisaties. Deze serie geeft je een praktisch inzicht van de manieren waarop zelforganisatie tot stand komt en brengt je de inspiratie achter om zelf van start te gaan.
Populair E-Book: Top 10 Mythes
Er wordt wel eens gezegd dat elk revolutionair idee door drie stadia gaat: eerst is het belachelijk, dan is het gevaarlijk, en uiteindelijk is het nooit anders geweest. Dat geldt zeker voor democratisch management, of het kleinere Nederlandse broertje: zelforganisatie.
Ricardo Semler, dé pionier van zelforganisatie, is de aangewezen persoon om de meest gehoorde misvattingen over zijn ‘Semco Style’ van organiseren te weerleggen.