Love!

Werken AAN je business in plaats van IN je business

Een van de meest cruciale fases in het bestaan van een onderneming is het moment dat jouw bedrijf de managementfase bereikt. Dit is het moment dat je als ondernemer tussen de 12 en 20 personeelsleden hebt of op een omzetniveau van tussen de anderhalf en twee miljoen euro terecht bent gekomen. In deze groeifase begin je als ondernemer steeds vaker te merken dat je de grip verliest, niet meer altijd precies weet wat er gaande is in het bedrijf en, belangrijker nog, steeds meer tijd besteedt aan interne zaken in plaats van aan klanten, innovatie, of aan jouw eigen vakmanschap. Vaak zie je in deze fase dat de werkdruk voor jou als ondernemer toeneemt, terwijl het plezier en gevoel van vrijheid, waarvoor je ooit hebt gekozen als ondernemer, ver te zoeken zijn. Je hebt steeds vaker het gevoel “alles” zelf te moeten doen. En veel ondernemers hebben bovendien het idee dat ze niet door hun personeel begrepen worden, of vinden diep in hun hart dat ze eigenlijk al het werk veel beter zelf kunnen doen. Als klap op de vuurpijl geven dit soort situaties veel stress thuis, want met een dergelijke werkdruk slaap je nu eenmaal niet lekker…

Herken je jezelf in een of meer punten van de hierboven omschreven situatie? Dan is het waarschijnlijk hoog tijd om AAN de business te werken in plaats van IN de business te blijven ploeteren. Als je niets aan jouw aanpak verandert, is de kans namelijk groot dat je op dit niveau blijft hangen en de volgende fase simpelweg niet bereikt, omdat je een belangrijk groeiplafond hebt bereikt. Er bestaat een reëel risico dat je in de problemen komt doordat de werkdruk te hoog wordt en je het overzicht verliest, waardoor je soms gedwongen wordt te krimpen. In veel gevallen overleeft een bedrijf deze fase niet. Het is dus cruciaal om nu de juiste besluiten te nemen.

Hoe kom je door de managementfase heen?

In deze fase is het zaak dat je meer en meer op jouw collega’s gaat vertrouwen. Hen meer verantwoordelijkheden gaat geven. Wat je echter meestal ziet is dat je als ondernemer in deze fase onbedoeld gedrag vertoont waarbij je niet het vertrouwen in jouw mensen laat zien dat je mogelijkerwijs wel hebt. Je bent immers gewend om zelf alle beslissingen en verantwoordelijkheden te dragen. Dat deed je namelijk vanaf het begin al. Belangrijk op zo’n moment is dat je je realiseert dat de mensen die bij je werken, daar niet voor niets werken. Jullie hebben voor elkaar gekozen. En daar is een reden voor. Ze zijn vaak erg loyaal, betrokken en bovenal uitstekend in staan om belangrijke beslissingen te nemen en meer verantwoordelijkheid te dragen. Meestal nemen je collega’s in hun privéleven grote besluiten. Waarom zouden ze dan geen grote besluiten kunnen nemen tijdens hun werk? Als het werkelijk zo was dat jij, als ondernemer, zelf altijd alles beter kunt dan alle andere mensen, dan zouden er geen andere succesvolle bedrijven kunnen bestaan zonder jou. En dan zou je je over je concurrenten al helemaal geen zorgen hoeven maken. Maar kijk eens om je heen. Is er werkelijk niemand beter of even goed dan jij? En zijn er werkelijk geen succesvollere bedrijven dan het jouwe? Andere mensen hebben dus ook talent. Dat geldt ook voor jouw collega’s. De vraag is wat jij, als ondernemer kunt doen om dat talent optimaal te benutten.

Behoefte aan specialisten

Ook belangrijk is je te realiseren, dat mensen die vanaf het eerste uur bij je werken, een even grote verandering doormaken als jij. De mensen van het eerste uur zijn vaak allrounders, van veel markten thuis. Hoe groter jouw onderneming wordt, hoe minder allround werkzaamheden er paradoxaal genoeg zullen zijn. Er komt behoefte aan specialisten. Als het bedrijf groeit, dijt het uit. Dat betekent dat mensen in een klassiek ingerichte, hiërarchische organisatie, naar boven, naar onderen of horizontaal opzij gedrukt kunnen worden. Mensen die naar boven worden gedrukt krijgen meer een managementrol. Mensen die naar in horizontale richting worden gedrukt zullen zich gaan specialiseren. Maar mensen van het eerste uur die niet in aanmerking komen voor een van de specialistische taken of managementrollen, zullen zich steeds onbelangrijker en minder gewaardeerd voelen, terwijl ze vanuit loyaliteit eigenlijk wel graag belangrijk willen blijven voor het bedrijf! Dat kan tot onvrede en ziekteverzuim leiden.

Een van de manieren om dit aan te pakken is zorgen dat je tijdig een manager aanneemt, die een aantal taken van je overneemt. Maar dit wordt lang niet altijd geaccepteerd, terwijl je als ondernemer de échte problemen nog steeds op je bord krijgt.

Ondernemerschap en vakmanschap

Een effectievere oplossing is het ondernemerschap en vakmanschap van jouw team tijdig te stimuleren, door het team letterlijk bij alles te betrekken, van strategie tot inkoop, van doelen stellen tot het evalueren van de resultaten en van HR tot financiën. Op deze wijze bereid je het bedrijf voor op een fase waarin je niet meer alles zelf hoeft te doen, omdat het talent van jouw team optimaal wordt ingezet. Dit is de meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat je als ondernemer wel in control bent, maar niet meer alles hoeft te controleren.

Loslaten vraagt leiderschap

Dit vergt moed. Want loslaten vraagt veel leiderschap. Je gaat jouw bedrijf immers vanuit vertrouwen besturen. Als je moeite hebt om de controle los te laten, dan verdient het aanbeveling om te focussen op het faciliteren van de ondersteuning van jouw team. Ons brein kent het woord NIET namelijk niet. Dus niet meer alles controleren en niet meer alles bij jezelf houden is behoorlijk lastig voor echte doeners, het faciliteren van support zorgt ervoor dat jouw aandacht gericht is op het helpen van de transitie naar de nieuwe fase van jouw bedrijf in plaats van dingen niet doen…

Betrokkenheid en werkplezier

Toch is het loslaten van de controle precies wat nodig is: zodra je een deel van jouw tijd investeert in het faciliteren van de kennis en de professionaliteit van jouw team, waardoor ze hun vakmanschap en hun betrokkenheid in daadkracht kunnen omzetten, zul je ontdekken dat de professionaliteit, het innovatieve vermogen en het interne ondernemerschap stijgen. Als bonus gaan zowel jouw eigen werkplezier als dat van jouw team er drastisch op vooruit, de betrokkenheid van jouw team stijgt, klanten zullen meer tevreden zijn, het ziekteverzuim zal dalen en je kunt als ondernemer weer rustig genieten van jouw thuissituatie en misschien zelfs jouw telefoon uitzetten op vakantie… Maar het belangrijkste is dat je hiermee de klaar bent voor de volgende, belangrijke groeifase in het bestaan van jouw onderneming.

Herken je jezelf in dit artikel? Dan is het Semco Style Essentials Programma iets voor jou!

Share this article on social media